Saturday, June 12, 2010

Closed Zona

Ένα απλό, εύστοχο, μικρής διάρκειας φιλμ που καυτηριάζει την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ικανό για να προκαλέσει αντιδράσεις στο Ισραήλ. Αναφερόμαστε στην "Κλειστή Ζώνη" ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων, που δημοσιεύτηκε μέσω internet από τον Εβραίο σκηνοθέτη-animator Yoni Godman ("Βαλς με τον Μπασίρ") για τους σκοπούς της ισραηλινής μη κερδοσκοποικής οργάνωσης Gisha (Πρόσβαση).
Μέσα στα 90 δευτερόλεπτα της διάρκειάς του, βλέπουμε τη μάταιη προσπάθεια ενός παιδιού να ακολουθήσει ένα πουλί έξω από τα στενά όρια της Γάζας, καθώς ένα χέρι με ηγετικό τρόπο υψώνεται κάθε φορά μπροστά του και του κλείνει το δρόμο.
Ο Godman ξεκίνησε τη δημιουργία του φιλμ πριν την τελευταία ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους. Τα θλιβερά γεγονότα όμως, επιτάχυναν τις διαδικασίες και η ανάγκη ολοκλήρωσής του, κατέστη επιτακτική.
Η παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και κατ'επέκταση η στέρηση μιας σειράς βασικών δικαιωμάτων (παιδεία, τροφή, ιατρική περίθαλψη, ελευθερία της έκφρασης κ.α.) αποτελεί για τους Ισραηλινούς τη ιδανική μορφή μεταχείρισης αυτών των ανθρώπων, που θεωρούνται στο σύνολό τους μέλη της Χαμάς.
"Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούν ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πραγματικοί άνθρωποι. Προτιμούν να τους θεωρούν κάτι κακό. Ότι όλοι είναι όπως τα μέλη της Χαμάς. Είναι εύκολο να λες "ας τους τιμωρήσουμε, ας τους σκοτώσουμε όλους" και πιο δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις σαν καθημερινούς ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Godman στην Jerusalem Post, θέτοντας το ζήτημα στη σωστή του διάσταση.

No comments: